Alternative film/video 2008
10-14. decembar 2008.
Akademski filmski centar Dom kulture „Studentski grad“


Sreda  Četvrtak  Petak  Subota  Nedelja  Specijalni program


Međunarodni festival novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2008 bi će održan u Domu kulture „Studentski grad“ u Beogradu, u organizaciji Akademskog filmskog centra, od 10. do 14. decembra 2008.. Međunarodni takmičarski program sastavila je od pristiglih preko 300 prijava iz celog sveta selekciona komisija u sastavu: Danijela Purešević, Athanasia Panagea, Miodrag Milošević i Greg de Cuir.

Tema Okruglog stola i specijalnog programa Festivala
ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2008. godine glasiće Sećanje, i označiće temeljno ispitivanje novih mogućnosti arhiviranja novih medija, digitalizacije filmskih arhiva, izazove u stvaranju otvorene video baze, sagledavanje pravne regulative u oblasti digitalnih umetnosti i filma, tehničkih inovacija i institucionalnih pokušaja saradnje u ovoj oblasti. Isto tako na ovu temu direktno će odgovoriti programi vezani za dva jubileja važna za AFC DKSG: pedesetogodišnjica od osnivanja Akademskog filmskog centra i četrdesetogodišnjica protesta 1968., događaja koji je inicirao stvaranje Doma kulture „Studentski grad“ i koji je inspirisao umetnike u Beogradu i u svetu za brojne antologijske filmove i umetnička i teorijska dostignuća.

Žiri festivala u sastavu: Marina Kožul, Martijn Veldhoen i Srđan Keča odlučiće koji će radovi biti svrstani na Listu značajnih ostvarenja festivala. Nagrada Festivala je mogućnost autorima čije je radove žiri Festivala svrstao na Listu značajnih ostvarenja Festivala, da u produkciji AFC DKSG ostvare novi film/video, koristeći produkcijske uslove i podršku AFC i Arhiva alternativnog filma DKSG, uz obezbeđen smeštaj i ishranu u Studentskom gradu.