ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2013
Festival Novog Filma i Videa

10-14. decembar 2013.

LISTA ZNAČAJNIH OSTVARENJA FESTIVALA

Žiri u sastavu Vasilis Burikas (Grčka) i Andres Denegri (Aregentina) na Listu značajnih ostvarenja Festivala uvrstio je sledeće filmove (prema abecednom redosledu):

Buffalo Death Mask, Mike Hoolboom, Kanada
Bez primetnog napora ovo ostvarenje prelazi od ranjivosti do snage, od melanholije do humora, od lične, kao i univerzalne patnje, do utešnog i opuštajućeg slavljenja pamćenja. Film Majkla Holburna na kraju krajeva je proizveo osećanje, koje se ne može iskazati rečima. Šta je suprotno od „ožiljak“?

Ellen, Davorin Marc, Slovenija
Uz oštrinu i duhovitost, koja navodi sećanje na stari jugoslovenski „anti-film“, i u vrlo kratkom vremenu, „Ellen“ uspeva da (re)konstruiše istovremeni vizualni sistem i nehotice ga kritikuje.

Le jour a vaincu la nuit / The Day Has Conquered the Night, Jean-Gabriel Périot, Francuska
Vežba izrade portreta, koja napušta kliše i obogaćena je malim i rizičnim formalnim odlukama da bi, napokon, dostigla kompleksan društveni krajolik.

Petite histoire des plateaux abandonnés / Short History of Abandoned Sets, Rä di Martino, Italija
Kinematografija ima mnogo načina da kolonizuje osetljive zemlje i narode. A onda ih napušta. Kratke priče iz „Napuštenih kulisa“ pokazale su nam da ima nade i lepote čak i u napuštenosti.  

The Residency, Ioannis Savvidis, Nemačka / Irska
Ovaj rad, koji pripada dugoj tradiciji autoportreta i video-dnevnika, uspešno koristi univerzum što iskrsava iznad njegovih sopstvenih slika i realizuje mizanscenu, to jest, pra’vi rad rezidencijalnog umetnika.

Schneesturm / Snowstorm, Julia Weißenberg, Nemačka
Suočavanje s problemom digitalne ere predstavlja iskušenje koje često gura umetnika u klopku digitalne slike same po sebi. U ovom slučaju, digitalna jezik je stavljen u perspektivu ljudske tačke gledišta, prikazujući žrtveni i uzaludni pokušaj da se puteno pretvori u binarni kod.

Nagrada Ivan Kaljević

U znak sećanja na prerano preminulog autora avangardnih i alternativnih filmova Ivana Kaljevića, nagrada se dodeljuje filmu:

M. Tomazo okrvavljena / Bloody M. Tomazo
, Krasimir Dobrev, Bugarska.

Upadljiv kostim, u kombinaciji sa sirovom Yutube-estetikom,  kao i sklonost k ismevanju balkanskog vojničkog mačoizma je ono što je izvojevalo nagradu „Ivan Kaljević“ ovom ultra-kratkom filmu. U slučaju da ne poznajete delo Kaljevića, onda nagrada ide Kaljeviću!

Nagrada autorima ovih ostvarenja, prema propozicijama Festivala, jeste pravo da realizuju svoj film u okviru produkcije Akademskog filmskog centra (AFC), uz korišćenje produkcionih uslova i opreme AFC-a kao i smeštaj i ishranu u Studentskom gradu u Beogradu u trajanju do jednog meseca.