ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2012

Festival novog filma i videa / Festival of New Film and Video

 

Dom kulture „Studentski grad“ / „Student`s City“ Cultural Center

Akademski filmski centar  / Akademic Film Center

5 – 9. 12. 2012.

 

Lista značajnih ostvarenja Festivala

Žiri u sastavu profesor Vlada Petrić, Jovan Jovanović i Sava Trifković (Srbija), na Listu značajnih ostvarenja Festivala uvrstio je sledeće filmove (prema abecednom redosledu):

Conference notes on film 05, Norbert Pfaffenbichler, Austrija
Gradually, Benjamin Ramirez Pérez, Nemačka
Infinity, Milan Zulić, Srbija
Miss Candace Hilligoss’ Flickering Halo, Fabio Scacchioli & Vincenzo Core, Italija
Od do/ From To, Miranda Herceg, Hrvatska
Pigs, Konstantina Kotzamani, Grčka
Square Dance Hypnotist/Hipnotički kvadratni ples, Allan Brown, Kanada
The Swimmer/Plivač, Salise Hughes, SAD
Tudor Village: A One Shot Deal/Selo Tudor: Kadrirana pogodba, Rhayne Vermette, KanadaNagrada autorima ovih ostvarenja, prema propozicijama Festivala, jeste pravo da realizuju svoj film u okviru produkcije Akademskog filmskog centra (AFC), uz korišćenje produkcionih uslova i opreme AFC-a kao i smeštaj i ishranu u Studentskom gradu u Beogradu u trajanju do jednog meseca.

Nagrada Ivan Kaljević

U znak sećanja na prerano preminulog autora avangardnih i alternativnih filmova Ivana Kaljevića, nagrada se dodeljuje filmu:

Was nicht in die Suppe kommt, geht ins Klo/Šta ne staviš u supu, otići će niz wc šolju/What You Don’t Put Into the Soup Goes Down the Loo, Kirsten Burger & Laura Vogel, Švajcarska
FILM POSLE FILMSKE TRAKE / FILM AFTER FILM 30 godina festivala Alternative film/video // 30th anniversary of the Alternative film/video festival

 

 

ALTERNATIVE FILM/VIDEO, Festival novog filma i videa, nekada jugoslovenski, potom ex-jugoslovenski a sada regionalni i internacionalni, pokrenut 1982. sa idejom da „zabeleži i teorijski definiše kretanja i, da ukaže na istinske vrednosti i nove stvaralačke mogućnosti u oblasti alternativnog filma (eksperimentalni, istraživački, avangardni, lični film ...)“, proširen je 1985. na umetnički video sa jasnom idejom da ta dva medija, u to vreme toliko različita, imaju zajedničku budućnost.

Prekinut ratom u Jugoslaviji početkom devedestih godina prošlog veka, obnovljen je 2003. uspostavljajući pokidane veze i nastavljajući da bude spona među stvaraocima ex-jugoslovenskih prostora.

Uključivanje regiona u evropske i svetske integracione tokove dovelo je neminovno do proširenja Festivala. Danas internacionalni festival sa fokusom na region, Alternative nastavljaju svoju misiju podsticanja i vrednovanja alternativnog filmskog mišljenja, beskompromisno podržavajući inovativni i nesputani audio-vizuelni jezik novih digitalnih medija.

30 godina od osnivanja festivala, u Srbiji i u svetu, film prestaje da se snima i prikazuje sa filmske trake. Da li će digitalna budućnost filma imati uticaj na estetiku i društveni značaj alternativnog filma i filma uopšte i kakva je njegova budućnost – pitanja su koja će biti razmotrena kroz niz izložbi, foruma, okruglih stolova, radionica, filmskih i digitalnih projekcija.

Miodrag Milošević

 ALTENATIVE FILM/VIDEO na Le Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris

Selekcija filmova koji su u predhodnih nekoliko godina bili nagrađeni na festivalu ALTERNATIVE FILM/VIDEO ili producirani od strane Akademskog filmskog centra DKSG-a će biti prikazani na Le Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris u okviru specijalnog programa “Drugačiji pogled” koji je uredila Dunja Jelenković. U pitanju je selekcija filmova i video radova, dokumentarnih i eksperimentalnih ostvarenja, među kojima se nalaze tri filma iz bogate produkcije AFC-a “Iznad Beograda”, Andresa Denegrija iz Argentine, “Surplus” umetničkog dua Doplgenger i “Rayban Meltdown” Maneta Žuđelovića. U vreme trajanja festivala, izložba plakata i publikacija pod nazivom ALTERNATIVE FILM VIDEO 1982-2012, će biti integralni deo izložbe u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

„Tradicija dokumentarnog i eksperimentalnog filmskog izraza u Srbiji je duga. Ipak, nakon velikog uspeha na svetskim festivalima tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, danas se ovakav film na Balkanu čini zanemarenim i zaboravljenim. U skladu sa dugom tradicijom od koje ne odustajemo, ovom selekcijom želimo da podsetimo na dva važna jubileja. Jedan od najstarijih na svetu, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (Kratki metar), koji svakog marta prikazuje najnovije iz oblasti animiranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i kratkog igranog filma, ove sezone obeležiće svoje šezdeseto izdanje. Festival novog filma i videa ALTERNATIVE FILM-VIDEO, u organizaciji Akademskog filmskog centra (Dom kulture Studentski grad), kino-kluba koji je već više od 50 godina posvećen negovanju tradicije umetničkog, autorskog i istraživačkog filma, upravo u decembru mesecu, u toku trajanja festivala u Parizu, proslaviće svoj trideseti rođendan“.

Iz teksta Dunje JelenkovićSCRATCH RADIONICA

Scratch radionica         

Prijavite se na Scratch radionicu Ivana Ladislava Galete u okviru festivala ALTERNATIVE FILM/VIDEO u Domu kulture Studentski grad!

Učestvujete u kreiranju eksperimentalnog kratkog filma. Posebne kvalifikacije nisu potrebne. Možete poneti svoj alat, flomastere, skalpele, igle, glaspapir, selotejp i slično. Dođite u četvrtak 6. decembra u 16h, zauzmite poziciju, odredite svoj prostor na 35 mm filmskoj traci i slobodno intervenišite, grebite, lepite, bojite, samo nemojte seći filmsku traku. Na kraju ćemo taj zajednički kreativni proizvod pogledati na velikom ekranu. Verujte biće zabavno!

Pošaljite nam e-mail sa naslovom SCRATCH radionica na alternative@dksg.rs sa vašim imenom, prezimenom, godištem i brojem telefona.


Pogledajte kako je to izgledalo u Zagrebu:

https://vimeo.com/20680849

 

"Rastegnuli smo filmsku vrpcu po stolovima i svaki je dobio u zadatak da intervenira na dijelu trake a da se ona ne reže. Odavde dovde je tvoj dio, a odavde na dalje tvoj i tako redom svaki po metar vrpce. Prvi dan dvadeset metara, drugi i treći dan po dvadeset metara i tako smo ispunili vrpcu negdje od pet minuta. Napominjem bez sjeckanja same vrpce! Nakon toga smo naš kolektivni uradak s velikim zanimanjem nekoliko puta pogledali na velikom ekranu. I vjeruj, bilo je zabavno. Što se samog vremenskog rada tiče, on je otprilike tekao ovako. Sastali bi se se poslije podne u 16 sati u MMu i tamo sam svaki dan prije rada održao kratko uvodno predavanje o skratchu s antologijskim primjerima svjetske produkcije. Iza toga smo radili negdje dva do tri sata, nije bilo ograničenja.

Dakle, kada bi se negdje našao kod tebe neki prostor koji bi bio permanentno otvoren, svatko bi se mogao malo okušati u ovoj filmskoj "kreaciji". Pojedinac "slučajni prolaznik" ne mora biti prisutan sva tri dana. Bilo tko može odraditi svoj metar filma.Netko metar netko tri sve ovisi o situaciji. Ništa određeno. Vrpca bi bila na raspolaganju svakome u svako doba s time da ih se upozori da ipak budu malo nježniji s njom kako bi je mogli tehnički prikazati. Ja bi mogao skroz dežurati na radionici ili bi me mogao netko zamjeniti dok odrađujem neke druge obaveze. Sve je otvoreno trenutnoj situaciji. U obavijesti bi trebalo navesti da si svaki donese neki alat; flomastere, skalpele, igle, glaspapir, selotejp i slično. Ja ću sa sobom donijeti kolut 35tice na kojoj će se vršiti intervencija. Ako ima koji svjetleći stol, nije na odmet. Ako pak dođe Vassily onda nam i on može pomoći u ovom filmskom performansu sa svojim iskustvom. Možda bi bilo dovoljno da se u pozivnicu ugradi link ove zagrebačke radionice kao osnovna informacija o čemu se radi. Ne treba pretjerivati, tko dođe dođe, ali vjerujem da će biti i onih koji će se zateći na licu mjesta, pa ćemo ih animirati."

 PROGRAM ALTERANTIVE FILM VIDEO FESTIVALA 2012 (PDF)