Festival novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2007 održan je od 5. do 9. decembra 2007., u Domu kulture „Studentski grad“, u organizaciji Akademskog kino kluba/Akademskog filmskog centra DKSG.

Takmičarski program - međunarodna selekcija. Od prijavljenih 360 filmova i video radova iz celog sveta, selekciona komisija je izabrala 67 filmova i video radova iz 22 zemlje, a žiri festivala u sastavu: Ingrid Skovgaard, Tim Šor i Slobodan Šijan izabrali su Listu značajnih ostvarenja festivala.

Prijavljeni su po konkursu i video radovi i interaktivni projekti, koji su izloženi u Velikoj galeriji Doma kulture „Studentski grad“ u okviru izložbe Alternative film/video 2007 – Asocijacije. Selekciju su uradile Jelena Spaić i Aleksandra Sekulić. Izabrani radovi: Irena Škorić: ON/OFF, Hrvatska; Projectsinge: Monkey_Party, Francuska; Galina Myznikova, Sergey Provorov: Three Sisters, Rusija.

Okrugli sto Festivala ove godine imao je za temu Asocijacije, i učesnici su se bavili pitanjima udružene produkcije, funkcijom platformi i organizacija koje okupljaju autore i kulturne operatere i omogućavaju lakšu razmenu i produkciju. Na Okruglom stolu učestvovali su brojni teoretičari i autori iz Srbije, regiona i Evrope: Fast Video, Kopenhagen (Ingrid Skovgard, Eva Koš); Protok, Banja Luka (Nenad Malešević); Lokomotiva, Skoplje (Violeta Kačakova); Free Cinema Seven, London (Metju Noel Tod); Kino Klub Split (Igor Lušić, Sunčica Fradelić); Kosmoplovci, Beograd; Tim Šor, London; Aleksandar Muharemović, Osijek, Betina Firstenberg, Kopenhagen; Dušan Grlja, Prelom kolektiv, Beograd; moderator: Aleksandra Sekulić, AFC. Drugog dana Okruglog stola diskusija je za temu imala filmove u takmičarskom programu Festivala, a učesnici su bili autori, članovi selekcione komisije i žirija Festivala.

Ove godine, festival se može pohvaliti izuzetnim odzivom autora iz celog sveta, ali i jihovom posetom festivalu. Zahvaljujući njima, ove godine ALTERNATIVE FILM/VIDEO može sa ponosom reći da je zaista međunarodni. Zahvaljujemo se svima koji su posetili naš festival:

Asocijacija Fast iz Danske: Ingrid Skovgard (Ingrid Skovgaard, ove godine u žiriju Festivala), i Eva Kosch (umetnica čiji su radovi predstavljeni u danskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu 2005) ,

Tim Šor (Tim Shore, nagrađen za rad Cabinet na prošlogodišnjem festivalu i član žirija ove godine ) i njegov saradnik Geri Tomas (Garry Thomas), London

Antonio G. Lauer (a.k.a. Tom Gotovac, član žirija prošle godine i autor filma “Salt Peanuts – Hot Klab of Frans” koji će biti prikazan u specijalnom programu),

Slobodan Šijan (reditelj čuvenih igranih filmova “Ko to tamo peva” i “Maratonci trče počasni krug”, ali i autor alternativnih filmova i izdavač lista Filmski letak koji je izdavao 1970-ih)

Ron Slajk (Ron Sluik, holandski video umetnik i kustos, član žirija festivala Alternative film/video 2005. godine)

Sebastijan Kros (Sebastien Cros, filmski autor iz Francuske, član asocijacije L’Etna)

Igor Lušić i Sunčica Fradelić, Kino klub Split

Tomaž Pavković, autor filma “Alternativni film”, Luksuz, Krško, Slovenija

Metju Noel-Tod (Matthew Noel-Tod, grupa Free Cinema Seven, London)

Violeta Kačakova, Centar za nove inicijative u umetnosti Lokomotiva, Skoplje

Zorica Tomanović,  autorica filma “25 – 1”, Podgorica

Joakim Forsgren, autor filma “The Future Is Ours”, Švedska

Sandra Isakson (Sandra Isacsson), autorica filma “Girls Inferno”, Švedska

Džon Kanciani (John Canciani), autor filma “Tokyo Rock’n’Roll”, Švajcarska

Frederik Solberg, autor filma “Back with the nerds”, Danska

Heli Sorjonen, autorica filma “Slow Down”,  Finska

Blejk Karington (Blake Carington), autor filma “Sky and Wires- At Home and Homeless”, SAD

Betina Firstenberg (Bettina Furstenberg), autorica filma „Turning Point“, Kopenhagen

Kristos Masalas (Christos Massalas), autor filma „Landscape of the Last Encounter” Grčka

Mahmud Soliman (Mahmood Soliman), autor filma “Red and Blue”, Egipat

Tine Bejer (Tine Beyer), autorica filma “Model Consumer”, Danska

Žerom Blanke (Jerome Blanquet), projectsinge, Francuska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                              OTVARANJE

                                                          ZATVARANJE